Ergotherapie ondersteunt mensen bij het uitvoeren van activiteiten die voor hen betekenisvol zijn. De impact van kanker, behandelingen en verminderde energie kan het uitvoeren van (betekenisvolle) dagelijkse activiteiten bemoeilijken. Ergotherapeuten helpen u bij het vinden van oplossingen die passen bij uw situatie, zoals het verdelen van energie, het op een andere manier uitvoeren van activiteiten, en het ondersteunen van mantelzorgers.
Ergotherapie biedt ondersteuning in verschillende fases van kanker, zowel tijdens curatieve behandelingen als in de palliatieve en terminale fase:
Tijdens en na behandelingen zoals chemotherapie, bestraling of operaties kunnen mensen moeite hebben met dagelijkse activiteiten door vermoeidheid, concentratieproblemen of een verminderde fysieke belastbaarheid. Ergotherapie kan dan helpen bij:
Het vinden van een balans in energie en het maken van een passende dagindeling.
Strategieën voor concentratie- en geheugenproblemen.
Het (her)inrichten van werk- of thuissituaties.
Praktische oplossingen zoals hulpmiddelen of aanpassingen in huis.
Ondersteuning voor mantelzorgers bij fysieke zorg en praktische taken.
In deze fase richt ergotherapie zich op comfort en het behoud van autonomie. De ondersteuning kan bestaan uit:
Het creëren van een veilige en comfortabele leefomgeving.
Het vinden van een balans in energie en het maken van een passende dagindeling.
Het behouden van zelfstandigheid bij dagelijkse activiteiten.
Ondersteuning voor mantelzorgers bij fysieke zorg en praktische taken.
Adviezen voor comfort en pijnverlichting.
Ergotherapie sluit goed aan bij de doelen van het IZA en het transformatieplan voor de zorg. Het draagt bij aan:
Preventie: Ergotherapeuten ondersteunen om overbelasting te voorkomen bij patiënten en hun omgeving. Door tijdig te behandelen en passende adviezen te bieden, verbeteren zij de kwaliteit van leven en voorkomen escalatie van zorgvragen.
Langer zelfstandig thuis wonen: Met aanpassingen in huis, praktische tips en begeleiding ondersteunt ergotherapie mensen om zo lang mogelijk comfortabel en veilig thuis te blijven wonen.
Kostenbesparing: Door vroegtijdig de juiste begeleiding te bieden, voorkomt ergotherapie duurdere zorg zoals intensieve thuiszorg.
Samenwerking en passende zorg in de regio: Als netwerk oncologie werken wij multidisciplinair samen met zorgaanbieders en welzijnsorganisaties in de regio. Samen zorgen we voor zorg die beter aansluit bij de behoeften van patiënten, op de juiste plek en zonder onnodige behandelingen. Dit maakt de zorg efficiënter en betaalbaarder.
Ergotherapie is onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering: u heeft recht op minimaal 10 uur per jaar. Extra uren kunnen vaak worden vergoed via een aanvullende verzekering. U kunt een verwijzing meenemen van uw huisarts of specialist, maar rechtstreeks contact opnemen met een ergotherapeut is ook mogelijk.
Wilt u weten wat ergotherapie voor u of uw naaste kan betekenen? Neem gerust contact op met een geregistreerde ergotherapeut in uw regio. U vindt deze gemakkelijk via deze website onder ‘zorgverleners’.
Voor direct contact met een van onze gespecialiseerde ergotherapeuten verwijzen wij u graag naar onze lijst met zorgverleners.